Ogórki w zalewie curry to genialny dodatek do obiadu czy kanapek. Sam przepis jest niezwykłe prosty i każdy poradzi sobie ze zrobieniem tych pysznych ogóreczków.
Składniki
- 3 kg ogórków
- 3 papryki
- 3 cebule
- 3 łyżki soli do przetworów
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki soli do przetworów
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie
Ogórki ze skórką tnę na cienkie talarki (można ręcznie lub za pomocą robota kuchennego), cebule i paprykę kroję w cienkie paski i zasypuje 3 łyżkami soli do przetworów, odstawiam na 1h. Po tym czasie lekko odciśnięte warzywa wkładam do gotującej się już zalewy i gotuje 5 min. Wkładam do słoików i gotowe. Nie trzeba już pasteryzować.