Przepis na pyszne i mięciutkie drożdżówki z owocami. Ponadczasowy smakołyk, za którym przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli.
Składniki (na ok. 12-15 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mleka, ciepłe nie gorące!
- pół łyżeczki soli
- 70 g masła roztopionego i przestudzonego
Przygotowanie
Rozczyn: drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru i mleko na oko. Zostawiamy ok. 10 min w ciepłym miejscu.
Resztę składników wkładamy do misy, wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy około 15 min. Oprószamy misę mąką zawijamy w folie spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, u mnie trwało to 40 min (zostawiam w piekarniku nastawionym na 35 stopni).
Po tym czasie formuje rulon (nie wyrabiam ponownie ciasta) dziele na 12-15 części i robie kulki zlepiając do dołu. Zostawiamy na blaszcze z papierem jakieś 30 min.
W bułkach zrobić wgłębienia szklanką nakładamy co chcemy smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach.