Mleczna kanapka to smaczne i delikatne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu przełożonego śmietankowym kremem.
Składniki
Biszkopt:
- 3 jajka
- 125g cukru
- śmietana 20% 125 ml (śmiało można zastąpić np 18% z Piątnicy, gęsta)
- 125g mąki
- 40g kakao
- 5g proszku do pieczenia
Masa:
- 500g serka mascarpone
- 70g miodu
- śmietanka 30% 200ml
- 100g cukru pudru
Przygotowanie
Biszkopt: w jednej misce zmieszać suche składniki, w osobnej misce miksować jajka, dodać śmietanę i znowu miksować na pulchną masę. Połączyć z mąką i resztą, delikatnie wymieszać.
Wylać na formę, u nas ta standardowa blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Wypoziomować powierzchnię aby równo się upiekło. Piec 10-15 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół). Po upieczeniu zostawic do wystudzenia, przeciąć na pół.
Masa: mascarpone i miód z miksować na małych obrotach na gładką masę, w osobnej misce śmietankę z cukrem pudrem. Wszystko połączyć i wyłożyć na jedną połówkę ciasta, wyrównać, przykryć drugą połową. Odstawić do lodówki na 2h.