Sprawdzony przepis na metrowiec. Ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym i polane polewą czekoladową.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 jaj
- 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 foremki keksówki
Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem, wodę, olej i zmiksować razem. Podzielić ciasto na 2 równe części.
Do jednej części dodać dwie łyżki kakao, a do drugiej dwie łyżki mąki. Wymieszać. Przełożyć do natłuszczonych foremek i piec ok. 30 min, do suchego patyczka w temp. 180 – 200.
Po wystudzeniu pokroić na kromki, smarować je kremem budyniowym i składać na przemian jasną i ciemną kromkę. Ja najczęściej robię z gotowym kremem do karpatki (1 opakowanie, lub 2 jak się lubi dużo kremu).
Polać polewą czekoladową i wystudzić. Na koniec pokroić po skosie.