Przepis na lekkie i delikatne ptysie wypełnione kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.
Składniki
Ciasto:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. wody
- 125g masła
- 4 jajka
Krem:
- 500ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 250g serka mascarpone
Wykonanie
Ciasto ptysiowe: 1 szkl. wody zagotować, dodać 125g masła i 1 szkl. mąki. Dokładnie wyrobić, pozostawić do wystygniecia. Do zimnego ciasta dodać 4 jajka, dokładnie zmiksować. Na blaszczce wyciskać porcje ciasta i piec 30 min w temp. 180 C. Ostudzić i przekroić na pół dodając bitą śmietanę.
Krem do ptysi: 500ml śmietany 30% mocno schłodzonej ubijać dodając 4 łyżki cukru pudru i 250g serka mascarpone. Gotowym kremem nadziewac ptysie, posypać cukrem pudrem. Dobrze schłodzić w lodówce.