Przepis na orzeszki czyli kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z masą orzechową.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 200g masła
- 400g mąki
- 1 jajko
- 2 żółtka jajka
- 200g cukru
Masło ucieramy z mąką na gładko, dodajemy resztę składników. Zagniatamy. Chłodzimy 1h w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki i wkładamy na rozgrzany przyrząd do orzeszków. Smażymy po 3 minuty z każdej strony.
Masa:
- szklanka zmielonych orzechów włoskich
- szklanka mleka
- kostka masła
- 200g cukru pudru
Mleko podrzewamy, zalewamy nim orzechy i odkładamy do wystygniecia, masło ucieramy na gładko z cukrem powoli wlewając namoczone orzechy. Chwilę miksujemy. Nadziewamy orzeszki masą i dekorujemy cukrem pudrem bądź maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.