Pyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie!
Składniki
- 300ml ciepłego mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 15g świeżych lub 7 g suchych drożdży
- 2 jaja
- 1,5 łyżeczki soli
- 540g mąki pszennej
Przygotowanie
Jeżeli używamy świeżych drożdży, robimy zaczyn: 15g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 60ml ciepłego mleka (odbieramy z podanych składników). Składniki na zaczyn mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Potem dodajemy zaczyn lub suche drożdże do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko, wkładamy do foremki i odstawiamy na ok. godzinę, aż ładnie wyrośnie. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, następnie otwieramy drzwiczki piekarnika, wypuszczamy parę, zamykamy, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Chłodzimy na kratce.