Kruche babeczki z czekoladą – idealne do kawy, lub gdy mamy ochotę na się coś słodkiego.
Składniki:
Ciasto
- 1 kg mąki
- 0,5 kg margaryny
- 5 żółtek
- 25 dag cukru pudru
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
Masa czekoladowa
- 0,5 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche:
Margarynę z mąką siekamy nożem, dodajemy żółtka utarte z cukrem pudrem i śmietanę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy po kawałku i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Wyklejone foremki z ciastem wstawiamy na blaszkę i pieczemy na jasno złoty kolor w temperaturze 220 stopni. Upieczone babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i do każdej babeczki dajemy ok. 1/2 łyżeczki dżemu, na to gorącą masę czekoladową. Wierzch możemy udekorować wiórkami, bądź posypką.
Masa czekoladowa:
Wymienione składniki oprócz mleka w proszku przełożyć do garneczka i podgrzewać na małym ogniu mieszając, aby się nie przypaliło. Po rozpuszczeniu się wszystkich składników gotować jeszcze 7 min. Zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy mleko w proszku. Masa czekoladowa musi być gęsta, by po zastygnięciu nie wypływała nam z babeczek. Ciepłą masą napełniamy babeczki.