Przepis na lekką sałatkę z pieczonych udek z kurczaka. Sałatka jest bardzo syta, można ją podać nawet zamiast obiadu.
Składniki
- 2 pieczone udka z kurczaka
- drobny makaron (u mnie drobne kokardki)
- kilka ogórków korniszonów
- por
- mała puszka kukurydzy
- 20 dkg sera żółtego
- mały słoik pieczarek
- cebulka zielona
Sos
- dwie łyżki majonezu
- dwie łyżki jogurtu naturalnego
- dwa ząbki czosnku
- szczypta cukru
- sok z cytryny
Przygotowanie
Mięsko z udek obrać i pokroić, dodać pokrojonego pora i zasypać ugotowanym gorącym makaronem, odstawić do wystudzenia.
Następnie dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, pieczarki, ser żółty pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną dymkę cebulki i wymieszać.
Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym, dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny oraz cukier. Sos wlać do sałatki i wymieszać.