Jeśli lubisz wątróbkę, ale chciałabyś przygotować ją w inny niż dotychczas sposób, to ten przepis na sałatkę wątróbkową na pewno przypadnie Ci do gustu.
Składniki oraz sposób przygotowania:
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- marchewki po koreańsku
- ogórki kiszone
- pieczone pieczarki ze słomkami (opcjonalnie)
- majonez
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
Przygotowaną wątrobę pokroić w paski, podsmażać, na końcu pieprzyć i dodać trochę soli (niewiele, bo wszystko inne jest słone). Pozostaw do ostygnięcia.
Dodać pokrojone ogórki, pieczarki, marchewkę, doprawić majonezem. Pozostaw do zaparzenia na około 2-3 godziny i posmakuj. Ogórki, marchewkę i grzyby, dodać do smaku.
Marchew po koreańsku:
- marchewki – 1 kg
- czosnek – 2 głowy
- mielony czarny pieprz – 0,5 łyżeczki
- mielona czerwona papryka – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- cukier – 2 łyżki
- ocet – 3 łyżki
- olej roślinny – 0,5 szklanki
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na specjalnej tarce do marchwi w stylu koreańskim. Dodać czarny pieprz, ocet, sól, cukier, czosnek przeciśnięty przez naczynie czosnkowe. Wszystko dobrze wymieszaj. Zagotuj olej roślinny na patelni, dodaj gorący olej i ponownie zamieszaj.