napoleonki z ciasta francuskiego to pyszna propozycja na lekki deser do popołudniowej kawy. Ta smakowita przekąska z pewnością posmakuje wszystkim łasuchom.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto:
- ciasto francuskie – 270g
Z ciasta francuskiego wykroic krążki. Ja zrobiłam 12 sztuk o średnicy 8 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku na 200 ° C na złoty kolor. Resztki ciasta też upiec. Ochłodzić, a resztki pokruszyć.
Krem:
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- 200g cukru
- 30g cukru waniliowego
- 100g masła
- 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki
- 50 g skrobi ziemniaczanej
Wymieszać jajko, 100ml mleka, skrobię z cukrami, żeby nie było grudek. Podgrzać mleko, zmniejszyć ogień do minimum, wlać resztę mleka z jajkiem i skrobię i mieszać tak długo aż zgęstnieje. Dać masło i wymieszać aż masło się rozpuści. Przykryć folią i ochłodzić. Ubić śmietanę na sztywno i wymieszać z budyniem do gładkości.
Na każdym krążku ciasta dać sporą ilość kremu, przykryć innym krążkiem, wyrównać, posmarować wierzch i obtoczyć w okruchach.