Chlebek ziołowy do odrywania to doskonały dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 3,5 szkl. mąki
- 2 i 1/3 szkl. ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3,5 łyżki oleju
Składniki wyłożyć do miski i wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 30×40 cm.
Masło czosnkowe:
- 1 ząbek czosnku
- 1 ząbek czosnku
- 60-80 g posiekanej cebuli
- 5 łodyżek natki pietruszki
- kilka listków bazylii
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem i pokroić w pasy o szerokości ok. 5 cm. Pasy składać jak harmonijkę i stawiać pionowo w tortownicy ( średnica 25 cm). Piec 25-30 minut.