Czekoladowy wulkan


Czekoladowy deser rozpływający się nie tylko na talerzu, ale i w ustach.

Składniki oraz sposób przygotowania

Krem:

  • 600 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50g masła

Mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko dobrze wymieszać w szklance mleka, dodać do podgrzanego mleka i zagotować. Następnie dodać masło i dobrze wymieszać, masę przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto:
(tortownica 22-24cm)

  • 300 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 30g kakao
  • 75 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Jajka, cukier i cukier waniliowy wymieszać mikserem dodać mleko, olej i szczyptę soli. Ciągle na średnich obrotach miksera mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć pergaminem, wylać ciasto a na środek wyłożyć masę budyniową i piec około 40 min 180 C.

Po upieczeniu polać rozpuszczoną białą i ciemną czekoladą. Do polania zużyłam 100 g ciemniej czekolady i 50g białej czekolady.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 52

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!