Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

5
(1)

Bardzo prosta do zrobienia zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem to świetny pomysł na pyszny obiad, który przygotujesz w jednym naczyniu do zapiekania.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 papryki czerwone
  • 200 g sera żółtego
  • 10-15 małych pieczarek
  • 100 ml przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400 ml śmietany 12% lub 18%
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku, bazylii, dość sporo suszonej papryki zmielonej

Przygotowanie

Ziemniaki lekko ugotować, aby były lekko miękkie, ale nie do końca, bo będą jeszcze się piekły. W tym czasie, gdy się gotują przygotować kurczaka: pokroić w kostkę, taką na jeden kęs. Pieczarki pokroić, lub zetrzeć na tarce. Paprykę pokroić w paseczki o długości ok. 3 cm. Cebulę pokroić w kostkę, i przysmażyć na oleju, po chwili dodać pieczarki i paprykę, dusić parę minut pod przykryciem, aż papryka lekko zmięknie. Dodać kurczaka na patelnię i dusić ok. 15 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i resztą przypraw. Dodałam jeszcze suszoną paprykę i pomidory suszone. Dusić jeszcze mniej więcej 15 minut. Wystudzone ziemniaki, kroić w talarki (grubsze plastry).

Sos: Do śmietany dodać jajka, wymieszać dokładnie. Dodać utarty na grubych oczkach ser żółty. Dodać sól, pieprz, oraz np. zmieloną słodką paprykę. Wymieszać dokładnie.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć ziemniaki. Na to wyłożyć całość sosu z kurczakiem i pieczarkami oraz papryką. Zalać sosem z jajkami i serem żółtym. Piec ok 30-40 minut, 2 półka od dołu, funkcja grzanie góra-dół, bez termoobiegu.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!