Szarlotka weekendowa


Przepis na łatwą i smaczną szarlotkę. Idealny deserek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

Ciasto:

  • 5 żółtek
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • cukier wanilinowy
  • cynamon

Przygotowanie

Ze składników na ciasto wyrobić ciasto, następnie wsadzić do lodówki na godzinkę. Po godz. pół ciasta na blache, na nie 1,5 kg jabłek startych na tarce, duże oczka, posypać cukrem wanilinowym i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta. Oczywiście nadmiar soku z jabłek odcisnąć. Piec w temp. 180 stopni, 40 minut . Przestygnięte ciasto po wierzchu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 24

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!