Tort sushi


Oryginalna forma podania sushi w kształcie tortu. Idealny na specjalne okazje.

Składniki

  • ryż do sushi 100g
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 awokado
  • łosoś wędzony 50g
  • 2 liście nori
  • serek philadelphia
  • wasabi do smaku

Zalewa do ryżu:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Po ugotowaniu ryż zalać przygotowaną zalewą i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Awokado i ogórka pokroić w kostkę, a łososia w paski.

Do okrągłej miseczki przełożyć ryż, dodać pokrojonego ogórka, awokado i łososia. Dodać kilka łyżek serka philadelphia, odrobinę wasabi i wszystko wymieszać.

Miseczkę obrócić do góry dnem i wysypać sałatkę na talerz tak, aby przybrała formę tortu (Można użyć okrągłej formy do pieczenia).

Na koniec sałatkę obłożyć liśćmi nori i delikatnie docisnąć.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.3 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!