Tęczowa galaretka


Tęczowa galaretka

Tęczowa galaretka to wspaniały letni deser dla każdego. Idealne na urodziny, imprezę w ogrodzie, czy też po prostu bez okazji.

Składniki

  • 5 różnych galaretek
  • śmietanka kremówka

Przygotowanie

Przygotowujemy kilka kolorowych galaretek (ja miałam razem 5 sztuk). Po kolei każdą z nich dzielimy na 2 równe części, pierwszą cześć rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, odstawiamy do wystudzenia, wlewamy do formy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Drugą cześć galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzątku, wystudzamy, a następnie dodajemy ok 40 ml śmietany kremówki, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.

Tak postępować z każdą następną galaretką, wylewać na przemian – jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki z wodą + śmietana.

Kiedy galaretki się stężeją polać formę z góry na chwile gorąca wodą, ja dodatkowo pędzelkiem zamoczonym w oliwie delikatnie przesmarowałam boki formy, oraz spód, żeby się lepiej odkleiła.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!