Pyszne jagodzianki


Pyszne jagodzianki

Sprawdzony przepis na pyszne i puszyste jagodzianki z ciasta drożdżowego. Idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury.

Składniki

  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 czubata łyżka masła
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru pudru i 1 łyżką mąki. Rozprowadzić szklankę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia.

Masło roztopić i ostudzić, jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym odczynem wsypać mąkę i wymieszać. Dodać jajka z cukrem i cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiać. Zostawić do wyrośnięcia.

Odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczać i nakładać nadzienie. Formować bułeczki.

Piec w temp. 180°C przez ok. 20 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!