Tęczowa galaretka to wspaniały letni deser dla każdego. Idealne na urodziny, imprezę w ogrodzie, czy też po prostu bez okazji.
Składniki
- 5 różnych galaretek
- śmietanka kremówka
Przygotowanie
Przygotowujemy kilka kolorowych galaretek (ja miałam razem 5 sztuk). Po kolei każdą z nich dzielimy na 2 równe części, pierwszą cześć rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, odstawiamy do wystudzenia, wlewamy do formy i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Drugą cześć galaretki rozpuszczamy w 1/2 szkl wrzątku, wystudzamy, a następnie dodajemy ok 40 ml śmietany kremówki, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.
Tak postępować z każdą następną galaretką, wylewać na przemian – jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki z wodą + śmietana.
Kiedy galaretki się stężeją polać formę z góry na chwile gorąca wodą, ja dodatkowo pędzelkiem zamoczonym w oliwie delikatnie przesmarowałam boki formy, oraz spód, żeby się lepiej odkleiła.