Bardzo proste i smaczne ciasto z truskawkami. Idealne na przyjazd niespodziewanych gości lub do popołudniowej kawy.
Składniki
- mąka pszenna – 3 szklanki ( rozmiar szklanki 250 ml)
- cukier – 3/4 szklanki
- jajka – 3 sztuki
- maślanka – 1 szklanka
- olej – 0,5 szklanki
- cukier wanilinowy – 1 opakowanie
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- aromat waniliowy – kilka kropel
Kruszonka:
- mąka pszenna – 3/4 szklanki
- cukier – 4 duże łyżki
- masło (rozpuszczone) – 3 duże łyżki
- aromat waniliowy – kilka kropel
Dodatkowo:
- truskawki (wedle uznania ile sztuk)
Przygotowanie
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać na jednolitą masę (ja mieszałam łyżką) po czym ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki ułożyć na wierzch ciasta, posypać wcześniej przygotowaną kruszonką, wstawić do piekarnika na 180° piec góra-dół (bez termoobiegu) 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się lepi jeśli tak to dodać jeszcze parę minut i obserwować.