Sernik z mlekiem skondensowanym to propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×35 g)
- 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego) 530 g
- opcjonalnie garść rodzynek lub suszonej żurawiny
Przygotowanie
W misce zmiksować żółtka, budynie, mleko skondensowane i ser.
W osobnej misce ubić pianę z białek.
Pianę przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 25 cm, lub prostokątnej 23×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec 40 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec kolejne 40 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.