Szarlotka z mascarpone bez pieczenia


Szarlotka z mascarpone na herbatnikach bez pieczenia. Nie poświęcisz zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a Twoi goście będą zachwyceni!

Składniki

  • 7 jabłek
  • 1 serek mascarpone – 500g
  • 3 paczki herbatników

Polewa:

  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wody
  • płatki migdałowe

Przygotowanie

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i prażymy w rondelku. Studzimy. Zimną masę jabłkową mieszamy z mascarpone. Na blaszce (25×40 cm) układamy kolejno warstwy: herbatniki, masa serowo – jabłkowa, herbatniki – aż do wyczerpania składników – ostatnie powinny być herbatniki. Z powyższych ilości powinno wyjść 5-6 warstw serowych.

Polewa:

Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy wodę, kakao i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą polewamy ciasto.

Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 2.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!