Szarlotka z mascarpone na herbatnikach bez pieczenia. Nie poświęcisz zbyt wiele czasu na jej przygotowanie, a Twoi goście będą zachwyceni!
Składniki
- 7 jabłek
- 1 serek mascarpone – 500g
- 3 paczki herbatników
Polewa:
- 0,5 kostki margaryny
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki wody
- płatki migdałowe
Przygotowanie
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier i prażymy w rondelku. Studzimy. Zimną masę jabłkową mieszamy z mascarpone. Na blaszce (25×40 cm) układamy kolejno warstwy: herbatniki, masa serowo – jabłkowa, herbatniki – aż do wyczerpania składników – ostatnie powinny być herbatniki. Z powyższych ilości powinno wyjść 5-6 warstw serowych.
Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy wodę, kakao i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier się rozpuści ciągle mieszamy aby się nie przypaliła. Jeszcze ciepłą polewamy ciasto.
Posypujemy płatkami migdałowymi i wkładamy na kilka godzin do lodówki.