Szarlotka z dodatkiem kisielu

5
(3)

Szarlotka z dodatkiem kisielu

Pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

  • 2 kg jabłek kwaskowych
  • 1 kisiel najlepiej czerwony
  • 5 jajek
  • 3 szkl. mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • do piany 1 szkl. cukru
  • do jabłek 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Margarynę tniemy nożem na małe kawałki. Rozgniatamy razem z maką na kruszonkę, dodajemy po jednym żółtku, zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół.
Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy.
Pianę z 5 białek ubijamy na sztywną pianę, następnie po trochu dodajemy cukier cały czas ubijamy, na końcu wsypujemy kisiel.

Jedną część ciasta rozkładamy na blasze, na to rozprowadzany kolejno jabłka, pianę i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 stopni około godziny. Jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem ustawiamy mniejszą temperaturę około 150 stopni, góra – dół.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!