Szarlotka idealna

4
(9)

Pyszna i prosta do zrobienia szarlotka z dużą ilością musu jabłkowego.

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maki krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jablek
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Przygotowanie

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier, masło, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce ok. 30 min.

W tym czasie jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka i smażyć na marmoladę z cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkować, ponakłuwać widelcem, wyłożyć masę jabłkową i na wierzch resztę ciasta. Piec 45 minut w temp. 180 stopni.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!