Szarlotka z pianką


Szarlotka z pianką to pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych słodkości. Smakuje wybornie i pięknie się prezentuje.

Składniki

Ciasto

  • 2.5 szkl. mąki
  • 0.5 szkl. cukru
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 żółtek
  • kostka masła

Dodatkowo

  • 3 kg jabłek
  • płatki migdałów
  • 4 białka

Przygotowanie

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po godzinie wykładamy na blachę (24×24 cm) i podpiekamy przez 20 minut w 180 stopniach.

Jabłka kroimy i podsmażamy z łyżeczką cukru. Można dodać cynamon.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, a na jabłka ubitą pianę z białek ze szklanką cukru. Posypujemy migdałami.

Piec razem w 170 stopni jeszcze przez 20 minut pilnując pianę. Ja suszyłam ją z termoobiegiem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 54

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!