Stefanka


Stefanka to ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości, ponieważ jest pyszne, tanie i szybkie w przygotowaniu.

Składniki oraz sposób przygotowania:

CIASTO

  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 90g cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

Ciasto zagniatam, dzielę na 4 części i wałkuję cienkie placki. Piekę 15 min w temp. 170 °C

MASA

  • 1.5l mleka
  • 12 łyżek kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 2 masła

Zagotować mleko z kaszą manną i cukrem. Po przestudzeniu dodaję masło i przekładam placki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 39

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!