Smakowite ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak to jeden z najbardziej znanych i lubianych wypieków. Ciasto jest łatwe do zrobienia, a z tym przepisem uda się każdemu.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 180 g masła
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 5 jajek
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki albo powideł śliwkowych

Przygotowanie

Mąkę i proszek przesiewam, dodaję żółtka, pokrojone masło i szklankę cukru. Zagniatam. Jeśli trzeba daję łyżkę śmietany. Połową ciasta wyklejam tortownicę (na dno daję papier do pieczenia). Smaruję powidłami. Do drugiej połowy ciasta dodaję kakao i wykładam do tortownicy na powidła. Wstawiam do piekarnika. Piekę w temp. 180 st. przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę o jakieś 20 stopni. Wyjmuję białka z lodówki i ubijam na sztywno, pod koniec wsypuję 2/3 szklanki cukru. Pianę wykładam na placek i piekę jeszcze ok. 15 minut. Potem wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto w środku.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!