Ciasto skubaniec to kruche ciasto w dwóch smakach z owocami, bezową pianką i chrupiącą posypką.
Składniki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 3 łyżki smalcu
- 3 łyżki cukru
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 szklanka cukru
- owoce
Przygotowanie
Żółtka, margarynę, cukier,mąkę, smalec i proszek do pieczenia zagnieść. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na blachę skubiemy jasne i ciemne ciasto zostawiając trochę na wierzch (chowam na chwilę do zamrażalnika i na końcu ścieram na tarce) i ugnieść na płasko. Poukładać owoce, dzisiaj dodałam agrest i maliny, ale mogą być jakie kto lubi. Na wierzch ubić białka z cukrem (1 szklanka) oraz zetrzeć resztę ciasta.
Piekę ok. 1 h (do suchego patyka) w 180 stopniach.