Sernik z polewą czekoladową


Sernik z polewą czekoladową i rodzynkami. Puszysty, delikatny i bardzo subtelny w smaku.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół margaryny Kasi
  • 1 łyżka śmietany (ja dałam 12%)
  • proszek do pieczenia (dałam 1 łyżeczkę)

Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto.

Nadzienie

  • ser z wiaderka
  • 7 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 15dkg margaryny Kasi
  • zapach migdałowy (jaki kto lubi może być cytrynowy lub inny)
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • rodzynki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Ucieram margarynę z cukrem i żółtkami wszystko mikserem dodaje stopniowo ser z wiaderka cały czas miksuje dodaje budyń, proszek do pieczenia, zapach, rodzynki. Osobno ubijam białka dodaje do sera i mieszam łyżką.

Polewa

  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół margaryny

Jajko, kakao, cukier miksuje. Margarynę rozpuszczamy i taką ciepłą wlewamy dalej miksujemy i wylewamy na ciasto. Ta polewa nie robi się twarda jest cały czas taka rozpływajaca sie w ustach. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!