Deser panna cotta z mango


Egzotyczna panna cotta z musem z mango to wyjątkowo prosty i pyszny deser na zimno, który podbije Wasze serca i podniebienia.

Składniki

  • 750 ml mleka 2%
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Mus z mango:

  • 3 duże dojrzałe mango
  • 2 galaretki cytrynowe

Przygotowanie

Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie i odstawiamy na pare min. Mleko, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier zagotować w garnku, po zagotowaniu dodać żelatynę i gotować do momentu gdy żelatyna się rozpuści i odstawić do ostygnięcia. Szklanki ustawić pod skosem i z dzbanka ponalewać chłodne mleko i wstawić szklanki (pod skosem) do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie zrobic mus z mango.

Mango obrać ze skóry i zblendować. Galaretki zrobić wg przepisu z tyłu ale w 250 ml wody. Gdy galaretki wystygną wymieszać z musem mango i przelać do białej części Panna Cotty z powrotem wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Jesli chodzi o inne owoce np. truskawke to trzeba zrobić w identyczny sposob jak z mango tyle że mus z truskawek trzeba przetrzeć przez sitko żeby pozbyć się pestek z truskawek i połaczyć z galaretką truskawkową.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!