Sernik z płatkami migdałowymi to delikatne w smaku i pyszne ciasto idealne dla wszystkich wielbicieli słodkości. Smakosze serników będą zachwyceni.
Składniki
Ciasto kruche:
- 2 szk. mąki
- 0,5 szk. cukru
- 3 jajka (2 żółtka, jedno całe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 margaryny
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 0,5 cukru
- 3 żółtka
- 0,5 szk. oleju
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć, wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na blachę i poprzebijać ciasto widelcem.
Wszystkie składniki na masę włożyć do miski i zmiksować. Wyłożyć na ciasto dżem porzeczkowy 2-3 łyżki stołowe płaskie, a na dżem masę twarogową. Piec ok. 180 C 40 minut. Na koniec polewa czekoladowa i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.