Sernik z delicjami


Sernik z delicjami – prosty do przygotowania, doskonały na przeróżne rodzinne przyjęcia.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek wody
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka utrzeć z cukrem ( ja robię mikserem ) jak powstanie fajna gładka masa dodaje wodę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 C.

Masa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 kg mielonego twarogu ( w wiaderku – zazwyczaj president )
  • 300 g cukru
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 duże opakowania delicji wiśniowych lub malinowych
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • pół szklanki gorącej wody
  • cukier waniliowy

Biszkopt nasączyć szklanką wody + sok z cytryny ( ja daje z połówki cytryny). Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki.

Wykonanie masy serowej: 

Cukier, ser i cukier waniliowy ucieram ( mikserem ), następnie ubijam kremówkę i dodaje do masy serowej ( mieszam ciągle mikserem ) i dodaje ostudzoną żelatynę i mieszam z masą ( 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w połowie szkl. gorącej wody i studzę tak żeby była płynna do wlania do masy ). Połowe masy rozsmarować na wcześniej rozłożony dżem na biszkopcie i na tą masę układam delicje – następnie wykładam pozostałą masę i rozsmarowuję.

Polewa:

200 ml śmietanki 30% zagotować, wrzucić 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i ciągle mieszając aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę ( 1 łyżeczka w 50 ml wody ) wymieszać. Odstawić na 5 minut i dodać pół łyżeczki masła – wymieszać aż się rozpuści. Masę wstawić do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając – wychłodzić – jak będzie zimna wylać na ciasto i schłodzić w lodówce 1 dzień.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!