Sernik z delicjami – prosty do przygotowania, doskonały na przeróżne rodzinne przyjęcia.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 5 łyżek wody
- 100 g mąki tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka utrzeć z cukrem ( ja robię mikserem ) jak powstanie fajna gładka masa dodaje wodę, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 C.
Masa:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 kg mielonego twarogu ( w wiaderku – zazwyczaj president )
- 300 g cukru
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 2 duże opakowania delicji wiśniowych lub malinowych
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół szklanki gorącej wody
- cukier waniliowy
Biszkopt nasączyć szklanką wody + sok z cytryny ( ja daje z połówki cytryny). Następnie posmarować dżemem z czarnej porzeczki.
Wykonanie masy serowej:
Cukier, ser i cukier waniliowy ucieram ( mikserem ), następnie ubijam kremówkę i dodaje do masy serowej ( mieszam ciągle mikserem ) i dodaje ostudzoną żelatynę i mieszam z masą ( 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczam w połowie szkl. gorącej wody i studzę tak żeby była płynna do wlania do masy ). Połowe masy rozsmarować na wcześniej rozłożony dżem na biszkopcie i na tą masę układam delicje – następnie wykładam pozostałą masę i rozsmarowuję.
Polewa:
200 ml śmietanki 30% zagotować, wrzucić 1 tabliczkę gorzkiej czekolady i ciągle mieszając aż się rozpuści. Dodać rozpuszczoną żelatynę ( 1 łyżeczka w 50 ml wody ) wymieszać. Odstawić na 5 minut i dodać pół łyżeczki masła – wymieszać aż się rozpuści. Masę wstawić do zimnej wody i od czasu do czasu mieszając – wychłodzić – jak będzie zimna wylać na ciasto i schłodzić w lodówce 1 dzień.