Sernik tradycyjny to doskonałe ciasto na co dzień, jak i od święta. Tradycja w najlepszym wydaniu!
Składniki oraz sposób przygotowania:
CIasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 125 gr margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Wylepić dno blaszki, włożyć do lodówki.
Masa serowa:
- jajka 8 sztuk
- szklanka cukru
- 1 kg twarogu (z wiaderka)
- 2 opakowania budyniu
- 1/2 szklanki oleju
Ubić jajka z cukrem na sztywną pianę (na dużych obrotach), dalej dodawać pozostałe składniki miksując na małych obrotach. Wyłożyć gotową masę na ciasto.
Wypiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. godzinę. Po wyłączeniu, ostudzić przez około 15 minut przy otwartym piekarniku.