Przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką i borówkami. Łatwy i lekki deser na gorące dni.
Składniki
- 1 kg serka w wiaderku
- 1 op. herbatników, ok 150 g
- 4 jajka
- borówki
- 1/2 k. masła
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- 2 szkl. mleka
- 4 łyżki żelatyny
- 2 galaretki borówkowe
Przygotowanie
Na dno blaszki papier do pieczenia i układam herbatniki (blaszka 23 x 40).
Jajka (żółtka) ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, masło i ucieram. Dodaję ser,
mleko podgrzewam, wrzucam żelatynę, mieszam. Gdy ostygnie wlewam do masy serowej.
Białka ubić i przełożyć do masy serowej, delikatnie wymieszać.
I do lodówki na 1 h. Galaretki rozpuszczam w wodzie, wg. przepisu. Odstawić do lekkiego stężenia.
Na ciasto wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.