Ciasto jogurtowe z owocami


Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami, borówkami i malinami. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Palce lizać!

Składniki

  • 300 g owoców dowolnych (u mnie truskawki, maliny i borówki po 100g)
  • 3 jajka M
  • 2,5 szklanki mąki
  • pół szklanki oleju
  • szklanka cukru lub 3/4 jeśli lubimy mniej słodkie ciasta
  • 300g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciast, u mnie cytrynowy

Przygotowanie

Ucieramy jajka z cukrem, ja nie miksowałam, tylko utarłam trzepaczką. Dodajemy składniki mokre, czyli olej i jogurt, dokładnie mieszamy z masą jajeczną. Dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do tortownicy.

Przygotowujemy owoce, czyli myjemy je i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Układamy owoce na cieście, lekko je wciskając, leciutko posypujemy wierzch ciasta bułką tartą, około 2 łyżkami.

Pieczemy 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!