Przepis na sernik na kruchym kakaowym owsianym cieście z porzeczkami i kokosową pianką.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1,5 szkl. mąki owsianej
- 2 łyżki kakao
- 50g masła
- 1/2 szkl. słodzidła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i wyłożyć nim blaszkę, dno i ranty blaszki do połowy.
Masa serowa:
- 750g twarogu
- 250g serka moscarpone
- 3/4 szkl. słodzidła
- 2 łyżki oleju
- 6 żółtek
- 1 szkl. mleka
- 2 budynie bezcukrowe
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki mieszamy mikserem na najniższych obrotach i wylewamy na ciasto. Na wierzch układamy owoce. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ubijamy 6 białek z odrobiną cukru. Do ubitych na sztywno białek dodajemy wiórki kokosowe, u mnie 80g i delikatnie mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta i pieczemy kolejne 15 minut.