Sernik łaciatek

Pięknie wyglądający i wspaniale smakujący sernik łaciatek to idealna propozycja dla wielbicieli serowych wypieków.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g margaryny Kasi
  • 2 jajka
  • 250 g mąki
  • 80 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao

Masa serowa:

  • 600 g sera 3x zmielonego
  • 5 jajek
  • 150 g margaryny
  • 125 g cukru
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać mikserem. Wyłożyć ciasto na stół i zagnieść. Tortownice o średnicy 24 cm wysmarować i obsypać mąką. 1/3 ciasta odłożyć, resztą wylepić dno formy.

Jajka ubić z cukrem na puch. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Jajka ubijać, dodać ser, budyń, margarynę, mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto.

Odłożone ciasto rozwałkować i odrywać po kawałku, robić na serze łaty z ciasta. Piec 60 minut w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!