Ciasto miodownik

Miodownik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdzi się na imprezach i przyjęciach rodzinnych.

Składniki oraz sposób przygotowania

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 dag margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu

Masło, miód, cukier rozpuścić i wystudzić, zagnieść z resztą składników i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki. Piec w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni około 10 minut.

KREM:

  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 margaryna

Kaszę ugotować na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Kiedy masa trochę przestygnie dodać margarynę i utrzeć na jednolitą masę. Pierwszy placek posmarować dżemem, przykryć drugim plackiem i posmarować go kremem, przykryć trzecim plackiem i polać polewa czekoladową.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!