Sernik krakowski


Bardzo lekki i puszysty z chrupiącą kratką z ciasta u góry i słodkim lukrem.

Składniki:

  • 170g masła
  • 350g mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku
  • cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko i 2 żółtka

Masa serowa:

  • 1kg sera
  • 250g masła
  • 1 i pół szklanki cukru pudru
  • 8 żółtek 5 białek
  • 50g maki ziemniaczanej
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Podane składniki na ciasto (oprócz jajek) zagniatam w kruszonkę, później dodaję jajka i zagniatam wszystko w jedną masę.

Ciasto leżakuje godzinę w lodówce.

Po godzinie 2/3 ciasta rozwałkowuję i wykładam na blachę.

Masa serowa:

Żółtka ucieram mikserem stopniowo dodając cukier puder.

Masło ubijam mikserem, gdy będzie już ładne białe stopniowo dodaje ser i razem łącze.

Białka ubijam na sztywną pianę.

Do sera stopniowo dodaję żółtka utarte z cukrem, następnie po wymieszaniu dodaję mąkę ziemniaczaną i rodzynki, mieszam do połączenia.

Na koniec dodaje ubite białka i delikatnie mieszam z masą serową tak żeby białka nie opadły.

Wylewam masę na spód, z pozostałej 1/3 ciasta robię ruloniki, które później układam w kratkę jak na zdjęciu.

Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

Po ostygnięciu lukruje.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!