Sałatka z tuńczykiem i krakersami

5
(5)

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i krakersami nie tylko ładnie wygląda, ale również dobrze smakuje. Sałatka idealna na święta i inne uroczystości. Na pewno wszyscy będą zachwyceni.

Składniki:

  • 1 duża i 1 mała paczka krakersów
  • litrowy słoik ogórków kiszonych
  • 20 dag sera żółtego w kawałku
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5 jajek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatkę układamy warstwowo od spodu:

  1. Krakersy.
  2. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy. Ser żółty również ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół puszki kukurydzy, majonez, sól i pieprz do smaku, mieszamy, wykładamy na krakersy.
  3. Krakersy.
  4. Tuńczyka odciskamy z sosu i dodajemy majonez – tyle żeby nie był za suchy, wykładamy na krakersy.
  5. Krakersy.
  6. Jajka gotujemy na twardo, w tej warstwie używamy białek startych na drobnej tarce, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, majonez, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, wykładamy na krakersy.
  7. Krakersy.
  8. Wierzch smarujemy cienko majonezem i posypujemy startym na drobnym tarku żółtkiem. Wierzch posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem przed podaniem. Sałatkę dobrze jest zrobić 2-3 godziny przed podaniem, aby krakersy nieco zmiękły. Na 1 warstwę używałam 12 krakersów.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!