Ciasto pychotka


Ciasto pychotka to pyszny deser, któremu absolutnie nikt się nie oprze. Jest łatwy w przygotowaniu, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagających łasuchów.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Ciasto:

  • 40 dkg mąki
  • 20 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka palmy lub masła
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystko wyrabiamy w misce i ciasto dzielimy na dwie części.

Następnie wylepiamy dwie przygotowane blaszki. Słoik powideł dzielimy na dwie części i smarujemy ciasta.

Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy 1 szkl. cukru, potem 1
łyżkę octu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dalej ubijamy jak bezę.

Znów dzielimy bezę i wykładamy na dwie formy z ciastem i powidłami, delikatnie rozsmarować i posypać drobno pokrojonymi orzechami.

Pieczemy w 180 st. przez 40min. Po wystudzeniu przekładamy masą budyniową: 2 szkl. mleka, 1 budyń jasny bez cukru, 3 łyżki cukru, 1 łyżką mąki pszennej, ugotować i wystudzić.

Następnie utrzeć 1 palmę, albo 1 1/2 kostki masła dodając po łyżce budyniu, na koniec wycisnąć sok z połowy cytryny i wszystko utrzeć razem. wyłożyć masę na jedno ciasto i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 321

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!