Sałatka z ośmiornicy


Ta sałatka z ośmiornicy zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza owoców morza.

Składniki

  • ośmiornica mrożona
  • marchewka
  • 3-4 ziemniaki
  • rukola
  • pietruszka
  • średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ziele angielskie 5 kuleczek
  • pieprz czarny 15 ziaren
  • 3 liście laurowe
  • szczypta soli

Sos:

  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • trochę oleju

Przygotowanie

Żeby ugotować ośmiornice trzeba do garnka wrzucić marchewkę, pietruszkę, średnią cebulę pokrojoną na ćwiartki, dwa trzy ząbki czosnku rozgniecionego, ziele angielskie, pieprz czarny, trochę soli, 3 liście laurowe.

Zagotować wodę, jak się będzie już gotowała to wsadzić 3 razy na kilka sekund macki ośmiornicy do wrzątku żeby się poskręcały, później całą gotować około 1h.

Ziemniaki najlepiej sałatkowe ugotować (nie przegotować!), pokroić w dużą kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce i układać warstwami:
ziemniaki – rukola – marchewka – a na to ośmiornica (pokrojona po ostygnięciu) i polać sosem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!