Sałatka warstwowa z gyrosem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie się prezentuje. Idealna na różne okazje.
Składniki:
- dwie piersi z kurczaka
- puszka kukurydzy
- czerwona cebula
- ogórki kiszone
- czerwona papryka
- majonez
- jogurt naturalny
- kapusta pekińska
- ser gouda
- przyprawa gyros
Sposób przygotowania:
Dwie piersi z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z przyprawą do gyrosa. Przesypujemy do miski. Polewamy ketchupem łagodnym i rozsmarowujemy.
Następnie wysypujemy puszkę kukurydzy. Kroimy czerwoną cebulę i dodajemy do miski. To samo robimy z ogórkami kiszonymi i świeżą czerwoną papryką.
Na warstwę papryki rozsmarowujemy sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy kapustę pekińską i ponownie polewamy sosem. Na koniec posypujemy startym serem gouda.