Letnia sałatka schowana w muszelkach


Sałatka w muszlach makaronowych to idealna przekąska na imprezę, lub na kolację.

Składniki

  • pół cukinii
  • pół główki kapusty pekińskiej
  • pół kostki sera żółtego
  • szynka (wg uznania)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej albo jedna mała puszka
  • papryka kolorowa (ja kupiłam zestaw trzech kolorów)
  • makaron muszelki duże

Sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny 200g (ok 6 łyżek)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 duże ząbki czosnku (mniejsze 3) im więcej tym ostrzejszy wyjdzie
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.

Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki. Ser, szynkę, cukinię oraz paprykę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jogurt połączyć z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko razem wymieszać.

Każdą muszelkę wypełnić sałatką i ułożyć na talerzu.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 27

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!