Ryż z jabłkami


Zapiekany ryż z jabłkami to świetny pomysł na obiad. Pyszny i aromatyczny, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu.

Składniki oraz sposób przygotowania:

Ryż gotuję na mleku, dodaje trochę cukru. Ale tak bardziej al dente. Jabłka obieram, ścieram na tarce na grubych oczkach, dodaje trochę soku z cytryny, cukier i cynamon. Wszystko daje na „oko” więc dokładnych proporcji nie jestem w stanie podać. Smażę je, aż odparuje sok który puściły.

Układam warstwami w naczyniu żaroodpornym lub foremce (tylko wcześniej trzeba je posmarować masłem lub olejem) ryż -> jabłka -> ryż -> jabłka -> ryż. Na górze układam plasterki jabłka i posypuję cynamonem.

Zapiekam w piekarniku tak żeby ryż się zarumienił. Około 20 – 30 min na 180 stopni.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!