Ryba po grecku to jedno z tych dań, którego nie powinno zabraknąć na świątecznym stole.
Składniki:
- 1 kg fileta z ryby (tilapia)
- 4 marchewki
- 3 średniej grubości pory
- 2 pietruszki
- połowę selera
Sposób przygotowania:
Warzywa zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Por pokroić w prążki. Wszystko razem do patelni z odrobiną oleju i podsmażyć, dodać przyprawy według uznania (ja daje sól, pieprz, czerwona słodka papryka i majeranek), zalać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Jak warzywa już są miękkie dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego i chwilkę jeszcze podduszam.
Rybkę przyprawiamy, jajko bułka tarta i na złoty kolor smażymy. Jak już wszystko gotowe na dno pojemnika przelać hohelką trochę sosu żeby dno było zakryte na to usmażoną rybkę i tak na przemian.