Rurki z kremem


Rurki z kremem to świetny pomysł na deser, który przy okazji pięknie się prezentuje. Do ich wykonania trzeba jednak zaopatrzyć się w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 200g masła starkowanego (dałam 100g masła i 100g smalcu)
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zagnieść, odstawić i przykryć ściereczką.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rurki natłuścić (olej, margaryna). Ja smaruje rurki olejem i tylko przed pierwszym pieczeniem, ale można też przed każdym nawinięciem ciasta.

Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na długie i wąskie (max 1,5 cm) paski. Każdy pasek nawijałam na rurkę, zaczynając od węższej strony do szerszej.

Można wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem zwykłym lub brązowym. U mnie 10 szt. posypane cukrem brązowym, a 40 szt ,,czyste”.

Piec w 180 st. C na jasnozłoty kolor.

Wyjąć blachę, odczekać chwilę aż przestygną i lekko puknąć węższą stroną o blat, rurki same wyskoczą.

Nadziewane (przed podaniem) będą bitą śmietaną, kremem budyniowym i posypane cukrem pudrem.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!