Rolada z bitą śmietaną i galaretką

4.5
(2)

Pyszny biszkopt, bita śmietana i galaretka. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki gorącej wody

Przygotowanie

BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gorący biszkopt wyjmujemy z formy na ściereczkę i zwijamy w rulon.

MASA ŚMIETANOWA

Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance, wylać na płaski talerz, aby stężała. Drugą rozpuścić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz wystudzoną, płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową i delikatnie rozprowadzić. Stężałą galaretkę pokroić w paski, ułożyć wzdłuż brzegu ciasta i zwinąć w rulon.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!